Digitális mintavétel

3D-s digitális érintésmentes mintavétel

Ismerje meg a XXI.századi technológiát az érintés- és gipszelés nélküli mintavételt és a CAD/CAM rendszerű termék készítést.
Cégünknél - szinte egyedülállóan Magyarországon - alkalmazzuk a számítógépes mintavételt, mely jelentősen megkönnyíti mind az ortopédtechnikus, mind a páciens életét.

A mintavétel

Kétféle mintavételi eszközt használunk: az egyik egy gyors, IPad-hez kötött 3 dimenziós kamerás szkenner, amellyel elsősorban a koponyakorrigáló ortéziseket készítjük a babáknak. Őket nehéz arra rábírni, hogy néhány percig mozdulatlanok maradjanak.

A másik, egy sokkal részletgazdagabb mintát és 3D-s modellt eredményező szkenner, ami fotoelektronikus technológiát alkalmaz a modell leképezéséhez.
Ez utóbbival akár kisebb, már meglévő eszközöket is le tudunk modellezni, majd újragyártásra küldeni az NC gépünkbe.

scan

A mintavétel menete

Egy hordozható számítógéphez kötött modelláló eszközzel kollégánk végigpásztázza azon testrészét, melyről a mintát le kell venni, gipsz, víz, várakozás és nehézkes öltözködés nélkül.

A szkenneléssel egyidőben a számítógép kijelzőjén megjeleníti digitalizált testrészét. Az így elkészült mintát Ön megtekintheti, kollégánk ezután elmenti és megkezdődik a segédeszköz digitális tervezése.

Tervezés

A tervezés a levett digitális minta alapján történik.Speciális, 3D-s tervezőprogram segítségével  kollégánk "faragni", modellálni, méreteket változtatni tud, egyszóval mindent, amit a hagyományos modellkészítés során is megtesz.A tervezés környezetbarát, hiszen nincs alapanyag és víz felhasználás.

cdcm2

A segédeszköz elkészítése, gyártása

A digitális modell ezután ellenőrzésre kerül, majd a fizikai modellt elkészítő számítógép-vezérelt marógépbe kerülnek az adatok.A nyersanyag behelyezése és a beállítások elvégzése után a gép kifaragja a számítógépen tervezett mintát.Elkészülés után a segédeszköz készítés manuális része következik, majd a próba és a végleges átadás.

cdcm3Miért előnyös?

A hagyományos gipszmintavétellel összehasonlítva a digitális mintavétel:

  • rövidebb idő alatt kész: nem kell megvárni a gipsz kötési idejét
  • mobilitás: egy laptoptáskában elfér az egész, bárhol használható
  • kényelmesebb: sokaknak a le-fel öltözködés gondot okoz, lézeres mintavételnél fent maradhat a ruházat
  • nem kell tisztálkodni: a mosdás hasonlóan nehézkes egy mozgásában korlátozott személynek, mivel a testet nem éri gipsz, így ez az idő is megspórolható
  • a digitális tárolás biztonságos, a levett minták később összehasonlíthatók, melyek kitűnően megmutatják a segédeszköz hasznosságát
  • a digitális mintát adathordozóra mentjük, nem kell évekig speciális helyiségekben őrizni
  • biztonságos:nincs semmilyen sugárzás, nincs lézerfény vagy bármilyen rádioaktív besugárzás
  • környezetbarát: nincs hulladék gipsz és műanyag, továbbá nincs vízpazarlás sem