Koponya korrekciós sisakok babáknak

Amióta a cégünk elkezdte ezt az ellátást, nagyon nagy érdeklődés van iránta, gyakorlatilag egyedüliként végezzük ezt Magyarországon. Az eredmények pedig kiválóak.
A Debreceni Tudományegyetemmel együttműködve elkezdtük az egyik legérzékenyebb és legkomplikáltabb korrigáló folyamatot, amely a csecsemőkori koponyaelváltozással kapcsolatos. Magyarországon még új területnek számít a craniális ortézisek készítése, azonban az Egyesült Államokban már a 90'-es évektől kezdve aktívan foglalkoznak vele a szakemberek.
A fej strukturális elváltozásainak több oka lehet születés után: helytelen vagy túlzott egyoldalú fekvő pozíció ,amikor csak a hátán fekszik a baba az ágyban. A többi ok a születés előttre tehető, például a méhen belüli fekvési rendellenesség, túlhordás, magzatvíz elégtelenség, stb.
helmet baby 1 cofli
Születéskor a baba feje rendkívül érzékeny, lágy és sérülékeny hiszen a csontosodás még épp hogy elkezdődött. Éppen ezért az újszülötteknél könnyedén előfordulhatnak koponyaelváltozások, amelyeket - ha nem kezeljük időben - súlyos problémákat okozhatnak. Az eldeformálódott fej például a későbbiekben az agy méretének sem biztosít kellő helyet, ne is soroljuk tovább. Amelyik kisbabánál deformitást állapít meg az orvos, ott szükség van beavatkozásra.
Mivel születés után nagyon gyorsan, hetek, hónapok alatt is sokat változik a feje, a mielőbbi korrekció elkezdése a leghatásosabb.
Mire való?
Feladatuk, hogy a fejlődő koponyának normális formát adjanak, elősegítsék az egészséges koponya kialakulását és elkerüljék a deformitásokat. Az ortézissel történő kezelés időtartama alatt folyamatos az orvosi felügyelet, a konzultáció az ortopéd technikussal és a szülővel. A koponya korrigáló sisakok nagyon gondos előkészítést követően készülnek. Minden egyes alkalommal mérést és dokumentációt készítünk, amelyen végig lehet követni a fejlődést. Mindez orvossal együttműködve történik.
3dscan_human
A kép illusztráció
A sisakok digitális mintavételt követően készülnek különleges műanyagból, amelyek belül ki vannak párnázva. A digitális mintavétel 3D-s kamerával történik, a fej és a baba érintése nélkül vagy minimális érintéssel. A digitális technológia előnye, hogy néhány perc alatt, gipszelés nélkül levesszük a térbeli mintát, majd digitális feldolgozás után készítjük el. Tudjuk, hogy milyen nehéz mozdulatlannak tartani a piciket ilyen korban, ezért próbálunk erre a technológiára alapozva dolgozni.
koponya_elotte_utana
Mennyi ideig tart a kezelés?
Átlagosan 8-12 hónapig tart a kezelés abban az esetben, ha a kezelés a születéstől számítva 8 hónapon belül megkezdődik. A 8. hónap után már egyre nehezebb a korrekciót elérni, mert ekkorra már kellően kialakult a csontosodás, tehát nehezebben fog a sisak alakítani a fejformán.
A kezelés közben több alkalommal lesz a sisak alakítva, ahogyan fejlődik és alakul a fej formája. Elképzelhető, hogy új sisak is készül.
Mindezekről folyamatos dokumentáció készül és munkatársaink egyeztetnek a szülőkkel.
Hogyan kell viselni?
Az első hét a sisak viselésének megszokásáról szól, azaz, hogyan tudja elfogadni a kicsi, hogy ilyet kell viselnie. Tapasztalataink szerint kb 5-6 nap alatt teljesen megszokják az egész napi viseletet.
Egész nap kell viselni, de közben naponta 1-1,5 órás szünetet kell tartani fürdés, tisztálkodás és a baba bőrének ellenőrzéséhez. Eközben természetesen le kell venni a sisakot. Természetesen munkatársaink megtanítják hogyan kell feladni és levenni, gondozni, tisztítani a korrigáló sisakot és a baba bőrét is, de bármilyen ezzel kapcsolatos kérdés esetén állnak rendelkezésre.
Hogyan lehet igényelni?
Ha a szakorvos megállapította az elváltozást és beavatkozás szükséges, kérjük Önöket hívjanak a 06 1 330 7735 vagy 330 7770-es számon vagy közvetlenül kollégánkat a 06 20 934 5160 telefonszámon.
A koponya korrigálót közvetlenül nem támogatja a NEAK, de lehetséges méltányossági kérelmet benyújtani, és támogatást lehet rá kapni.
A méltányossági kérelem folyamatáról bővebben a Hasznos információk menüpontban olvashat.

Termék érdeklődő űrlap

Ide kattintva tekinthető meg: Adatvédelmi nyilatkozat.